PuhujainKulma #158: PuhujainKulma Unlimited | PuhujainKulma - viikottainen paneelikeskustelupodcast teknologiasta

PuhujainKulma #158: PuhujainKulma Unlimited


Pörni on taas missä lienee, joten ihmiset saavat revanssiannoksen Duo PuhujainKulmaa. Aiheina jotakin seuraavaa:

Syntymäonnittelut:

Lyhyet:

Kulmalla:

 • Henrik
 • Erkka
You can Anna palautetta, or trackback from your own site.

17 palautetta jaksoon “PuhujainKulma #158: PuhujainKulma Unlimited”

 1. PatrikSelin sanoo:

  Mainitsitte, että iPod Touch 4G:ssä on mikki, koska siinä on myös kamera. iPhonessa löytyneen kamera ja mikki, mutta sillä ei voi kuvata videota ilman jailbreakkaamista. En ole ainakaan itse mistään lukenut, että Touch 4G:llä voisi kuvata videota. Saatan hyvinkin olla väärässä.

 2. Henkru sanoo:

  Erkka kyseli tuosta salaamattoman langattoman verkon kuuntelusta.

  Elikkäs lähtökohtana, jos wlan on salaamaton mitään liikennettä ei erikseen salata. Paitsi ne protokolat/softat jotka salaa oman datan joka tapauksessa esim https ja ssh. Kaikki data mitä wlanin yli liikkuu pystytään kaappaamaan, jos wlan on salattu kaapatut paketit ovat vain epämääräinen kasa bittejä, mutta jos wlan on salaamaton niin kaikki data nähdään.

  Esim kun kirjoitetaan selaimen osoiteriville joku osoite ja huitastaan enteriä niin selain lähettää serverille jotakuinkin tämmöistä dataa http://paste.servut.us/lorw ja serveri vastaa sitten lähettämällä kyseisen sivun. Jos joku sattuu juuri nuuskimaan suojaamatonta wlania, kun selain lähettää sivupyynnön niin nuuskija saa suoraan nuo selkokielisenä.

  Tästä päästään itse ongelmaan, mikä muodostuu jos käytetään suojaamatonta wlania. Koska esim. HTTP ja sähköpostiprotokolat eivät liikennettään mitenkään salaa vaan kaikki liikkuu selkokielisenä (myös salasanat). Joten on nämä helppo kaapata talteen ja katsoa mimmoista viestiä on mennyt. Toki protokolia jotka salaavat itse oman liikenteen voi käyttää melko huoletta suojaamattomilla wlaneilla, mutta kuitenkin jättäisin verkkopankissa asionnin sikseen.

  Onneksi nykyisin suurimmat www-palvelut hoitavat kirjautumisen https:sän yli ja näin ollen ei tarvitse olla huolissaan salasanansa menettämisestä. Ainakin Facebook ja Twitter näin tekee. Nopeasti etittynä ainakin IRC-Galleria lähettää kirjautumistiedot HTTP:n yli (hyi hyi).

  Jos haluaa katsoa mimmoista dataa OMA kone lähettää/vastaanottaa niin Wireshark on oiva työkalu siihen, jonka saa myös Mac:lle ja Windows:lle.

 3. torrentoija sanoo:

  Tuosta laittomasta torrent jakamisesta sen verran, että täytyy pystyä todistamaan että käyttäjä on nimenomaan jakanut kyseistä tiedostoa oikeasti. Pelkkä trackerilla seedinä näkyminen ei todista vielä mitään.

  Torrent-clientit raportoivat trackerille lataamansa ja jakamansa datan määrän, mutta koska itse data ei trackerin kautta kulje, on trackeria helppo huijata.

  Itse lataan jonkun verran torrentilla, mutta en jaa koskaan mitään laitonta. Jotkut rekisteröitymistä vaativat torrent sivustot vaativat kuitenkin myös jakamista, mikäli tunnukset haluaa säilyttää. Tällöin käytän ohjelmaa, joka huijaa trackerille, että olisin muka jakanut jotain tiedostoa, vaikka ”jakamani” tiedosto ei olisi ikinä käynytkään koneellani.

 4. Nimetön Pelkuri sanoo:

  Henrik oli huolissaan verkkopankin käytön turvallisuudesta salaamattoman WLAN:in kanssa. Vähän turhaan…

  Salattu yhteys toimii niin, että verkkopankilla on salaus-avain pari, jolla toisella voidaan salata dataa, toisella voidaan avata salattua dataa. Näistä ainoastaan tuo salaava avain on julkinen ja kaikkien saatavissa.

  Nettiselain luo myös oman salaus-avainparin, joista salaavan avaimen se lähettää verkkopankille salattuna verkkopankin avaimella, joten vain verkkopankki voi avata käyttäjän salaavan avaimen. Nyt molemmat osapuolet pystyvät lähettämään näiden avainten avulla salattua dataa toisilleen. Tätä salattua dataa pystyy avaamaan vain toinen osapuoli.

  Heikoin lenkki ei siis ole suojaamattomassa WLAN yhteydessä, vaan siinä Henrikin vakoiluohjelmilla varustetussa macissa. 😛

 5. Ö sanoo:

  Henrik puhui niistä Spotify-kutsuista. Minulle kelpaisi kyllä kutsu, kun en ole keltään saanut.

 6. Mkaysi sanoo:

  Jos tahdotte niitä ”asian tuntijavieraita” voisi olla viisasta kertoa miten ohjelmaan osallistutaan.
  Lisätään Skypessä kontaktiksi:
  T.Henrik Anttonen*?

  *Muista Podcasteista saatu tieto täsmää…

 7. Kylanmies sanoo:

  Limewirelta vaadittiin kovia korvauksia, mutta sivistysvaltioiden kovimpina tuomioina tuomioistuinten mukaan ovat kuitenkin vankeustuomiot. Limewiren rikosta ei siis mielestäni voida pitää historian suurimpana rikoksena, jos sitä vertaa esim. oheiseen listaan:

  http://akorra.com/2010/03/04/top-10-longest-prison-sentences-in-the-world/

  top ykkönen tuolla listalla olisi siis kirjevarkaus. (Valitettavasti todellisuus ei ole kuitenkaan näin mehukas, koska kyseisessä tapauksessa päädyttiin vain hieman yli 7000 vuoden tuomioon, jolloin vaimon murha on edelleenkin historian suurin rikos limewiren jäädessä kauas taakse).

 8. Jarppa sanoo:

  Spotivy kutsu kelpais jos sulla on niitä jakaa. Teette hyvää ohjelmaa. Kiitos.

 9. qwerty sanoo:

  Pelaajalehdellä* on oma Podcast http://pelaajalehti.com/feed/podcast/
  *Pörni mainitsi Pelaajalehden ohjelman alussa.

 10. Pörni sanoo:

  qwerty: hmm en kylläkään ollut edes ko. ohjelmassa mukana joten tuskin olin minä joka sen mainitsi 😉

 11. qwerty sanoo:

  Pörni: Anteeksi, sekoitan aina sinut ja Erkan eli siis Erkka mainitsi PelaajaLehdestä katsoneensa jotakin.

 12. erkka sanoo:

  qwerty: Ja kahden viime jakson ”oo sää nyt Pörni ja mää oon…” -sekoilu ei auta asiaa 😀

 13. qwerty sanoo:

  erkka: Kyllä se auttaa asiaa 😉 Nyt jotkut muutkin saattavat myös sekoittaa kaikki panelistit keskenään 😛

 14. C sanoo:

  Kummastuttaa jopa Henrikin löysä kanta noihin patenttioikeustaisteluihin kun Applen toimintaa ei pidetä ollenkaan arveluttavana? Apple kun taitaa rikkoa juurikin niitä perusteknologian patentteja joita esim Nokialla on pitkän uransa ansiosita paljon.

  Kaikki muut valmistajat maailmassa pelaavat samoilla pelisäännöillä ja maksavat patenteista sopuhinnan mutta kun yksi sitten tekee omat laitteensa muiden teknologisten innovaatioiden päälle ja koittaa vapaamatkustajana tehdä sen vielä täysin ilmaiseksi (kovalla katteella) niin ihmetellään miksi muut lähtevät oikeuteen.

  Oikeuteen meno kun on se viimeinen keino (vuosien neuvottelut kaatuivat Applen ylimielisyyteen) saada itsekäs ja epäreilu pelaaja pelaamaan muiden kanssa samoilla säännöillä. Mitä väärää siinä on että yritykset pitävät kiinni oikeuksistaan? Kyllä Puhkussakin haukuttais joka jaksossa jos Nokia olisi yrittänyt vastaavaa ja saisi patenttikanteita joka suunnasta.. mutta ei.. kun on kyse Applesta niin silitellään päätä ja ihmetellään että mitä ne muut nyt meidän pikku vauvaa kiusaa.

  Joskus alkaa Puhkunkin Apple glooria tulla korvista, mutta koitan vielä sinnitellä. Tosin kerran aioin alkaa kuuntelemaan Twittiä (kun niin monesti on Puhkussakin mainittu), mutta jäi alle yhteen jaksoon kun se Applesiirappi oli jo liikaa minulle 😀

 15. C sanoo:

  Tuorein Greenpeacen lista vihreimmistä (ja punaisimmista) elektroniikan valmistajista. ”Nokia stays in 1st place with a slightly increased score of 7.5, up from 7.3”

  http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/toxics/electronics/Guide-to-Greener-Electronics/

 16. erkka sanoo:

  C: En nyt tiedä, luulen, ettemme jaksaisi moittia ketään patenttirikkomuksista. Toki ymmärrämme yritysten oikeuden omaisuuteensa, mutta näin kuluttajina se ”ei paljoa kiinnosta” 😉

  Applen ja Nokian ero taitaa tässä olla lähinnä se, että Nokialla on enemmän 3G-puhelimiin liittyviä patentteja ja Applella lähinnä käyttöliittymäpatentteja. Ensimmäiset ovat 3G-puhelimien tekemisen kannalta välttämättömiä, jälkimmäiset eivät. Tästä syystä Apple-sympatiat, muutoin kyllä henk.koht. toivon, että Nokia keräisi tästä rahat 😀

  Kiitos tuosta Greenpeace-linkistä olisikin mennyt uutisvirrassa muutoin ohi tämän päivän nauhoitusta ajatellen 🙂

 17. henrik sanoo:

  En pääse tämän päivän lähetykseen, joten kommentoinpa minäkin tänne:

  Kaikki varmaan tietävät, että minä en todellakaan ole mikään Apple-intoilija ollut enää vähään aikaan. Minä olen pitänyt mielestäni täysin identtisiä patenttien vastaisia palopuheita aikaisemminkin ja voin vakuuttaa, että uutiseen liittyvät yritykset eivät vaikuttaneet vimman sisältöön. Minusta Applen käyttöliittymäpatentit ovat vähintäänkin yhtä, elleivät jopa enemmän, idioottimaisia kuin nämä Nokian patentit.

Kirjoita palaute

Subscribe to RSS Feed Seuraa PuhKua Twitterissä!