#255: PuhKu in Space | PuhujainKulma - viikottainen paneelikeskustelupodcast teknologiasta

#255: PuhKu in Space


PuhujainKulma seuraa lähetyksessä kuinka Felix lähtee tekemään huikeaa hyppyään. Mutta samalla kahlataan läpi löyhä uutisviikko. Myös peliasiantuntijamme Juha joutuu tiukan paikan eteen kun Erkka tiedustelee vanhasta pelistä. Mikä tämä peli oli? ja tuleeko Felixistä ketsuppia? ..noh se ei selvinnyt vielä lähetyksessä, sillä PuhKu pysyi jälleen aisoissa 😉 Kuuntele jakso ja tarkista aiheet täsä..

Uskoakko vaiko eikö… elektroniikkajätit hakevat itse sopua loputtomiin patenttikiistoihin. Noh Apple ainakin pääsi sentään sopuun kellon kopioinnista.
Samaan aikaan toisaalla: 3D-printteripiraatit kuriin, nyt esineetkin voidaan kopiosuojata!

Google lisää tietoturvaominaisuuksia Play-kauppaan ja laajentaa Street Viewtä kertaheitolla enemmän kuin kertaakaan aiemmin.

SSD? My assssd. Ketä kiinostaa enää tämän jälkeen?: AMD RAMDISK tekee sisäisestä muistista levyaseman. Nopeutta tulee n. 20x enemmin kuin SSD-asemassa.

Tai miltä kuulostaisi 1000000MB/S? – ARM lähtee häätämään Intelliä datakeskuksista. Suuremmat nopeudet ja 10x pienempï virrankulutus vastaavat tulevaisuuden ison datan siirtelytarpeisiin.

Office 2013 tulossa myös iOS:lle ja Androidille, mutta Office 365 on kakka.

Käytettyjen mp3:sten kauppaa puidaan rapakon takaisessa oikeussalissa. EMI:n mielestä heidän tiedostojaan kopioidaan, mutta ReDigi:n mielestä niitä siirrellään…huh,hah, hei ja…

Ennen joulukinkun tuoksua tulee aina uudet HALO-mainokset. Ensi viikolla nähdään tämän vuoden launch trailer. Tuottajana David Fincher (Seven, Fight Club, Social mötmötlöllööö….) Edellisinä vuosina on tullut esim tälläisia: 3mainosta ja Juha muistelee myös tätä Gears of War mainosta

Hacks of mass destruction, eli mitä tehdä kun kaikki kuolee virtuaalimaailmassa?

Jollaa soudetaan eleillä tai pussaamalla?

Viikon värkki:
SpaceX ampui ensimmäisen yksityisen täydennyskapselin avaruusasemalle, vain yksi moottori räjähti!

Jakson suositukset:
Ilman testailuja, siis sika säkissä :Ramdisk(0/20€, Windows Vista =>)
Jaksosssa puhuttu Google Artsproject
Humble Kirja Bundle
Tuija Aalto julkaisi uuden kirjan Kuinka olla avoin, PuhKu suosittelee.

 

You can Anna palautetta, or trackback from your own site.

15 palautetta jaksoon “#255: PuhKu in Space”

 1. Kansainliitto sanoo:

  Felix Felix Felix, herkkuja ruokapöytään!

 2. C sanoo:

  Eikös tämä hyppääjä nyt todistanut että avaruudesta pääsee hätätilanteessa maahan laskuvarjolla? Eli suihkarirepulla kun jarruttelee ilmakehän rajalle ilman suurta nopeutta niin loppumatkan voi tulla vapaapudotuksella ja laskeutuminen turvallisesti laskuvarjolla 🙂

 3. Erkka sanoo:

  @C: Mietin samaa. Aika pitkät matkat tuonne hyppykorkeuteen on esim. ISS:n kiertoradalta, mutta varmasti tuo lisää mahdollisuuksia työkalupakkiin.

 4. henrik sanoo:

  @C: Ei todellakaan, ikävä kyllä. Täytyy tuhota vinkeä idea tieteellä.

  Ennätyshyppy tapahtui hieman yli 39 kilometrin korkeudesta, mikä on siis reippaasti alle puolet avaruudeksi määritellystä rajasta (FAA sanoo 80km, FAI sanoo 100km), eli siis erittäin kaukana ollaan mistään avaruudeksi luokiteltavasta. Vertailuna ISS:n kiertorata vaihtelee tilanteesta riippuen 380-420km korkeudessa ja matalin korkeus missä kiertorata on ylläpidettävissä on noin 300km.

  Ongelma avaruudesta paluuseen on ilmakehän aiheuttama kitka, eihän sitä muuten niin olisikaan nougatia että miten sieltä tullaan takaisin. Esimerkiksi avaruussukkula alkoi kokemaan ilmakehän aiheuttamaa kuumenemista ilmakehän kitkan takia niinkin korkealla kuin 120 kilometrissä, jolloin avaruussukkula on jo hidastanut vauhtia reippaasti, silkkaan 25 machiin. Haipakka on siis aika paljon roisimpaa kuin Felixin varmistamaton nimellinen äänennopeuden ylitys (joka joka tapauksessa on minusta hieman kyseenalainen mittari tässä tapauksessa, sillä mahdollisesti ylitetty nopeus on äänen nopeus meren pinnan korkeudella normaalipaineisessa ympäristössä). Tämä johtuu siitä, että kiertorataa ei voi ylläpitää ellei nopeus näillä korkeuksilla ole korkeampi kuin 7,8 kilometriä sekunnissa. Sellaisesta kyydistä on paha hypähdellä. Tässähän oli jo lähes paikallaan ollessaan hirveän tarkkaa että millaisessa asennossa pitää loikkia ettei homma lähde käsistä ja ala holtiton pyöriminen (jota silti oli nähtävissä). Toisin sanoen, liikkuvasta kulkuvälineestä ei paljon parane noilla korkeuksista loikkia.

  Ajatuksesi leppoisasta jarruttelusta puolestaan vaatisi niin käsittämättömän määrän energiaa, että fysiikan lait eivät moisia voimia oikein edes tue. Mietippä millaisen rakettimoottorin ensin horisontaalisen vauhdin pysäyttäminen 7,8 kilometristä sekunnissa ja sitten vielä vertikaalisen nopeuden kurissa tuntikaupalla vaatisi. Olisi itse asiassa kiintoisaa nähdä jos joku numeronikkari moiset laskisi, sillä veikkaan että maapallo ei sisällä niin paljon energiaa mitä siihen vaadittaisiin.

  Joten stuntistahan tässä oli puhtaasti kysymys, vaikka PR-mielessä muuta vakuuttelivatkin. Muutenkin uutisointi asian tiimoilta on ollut jopa poikkeuksellisen huonoa. Esimerkiksi ennakkokohkaus, että kaksi edellistä yrittäjää olisivat kuolleet vastaavissa yrityksissä on varsin harhaanjohtava. Suoritin asiasta mielenkiinnosta vähän Tutkivaa Journalismia(tm) ja löysin että nämä kaksi tapausta oli ensin Jenkkiläinen harrastaja, joka lähti aika epämääräisellä kalustolla yrittämään moista 60-luvun puolen välin tienoilla (painepuku petti kesken hypyn) ja toinen oli Neuvostohyppääjä, joka ei kuitenkaan ollut lähelläkään minkäänlaisia ennätyslukuja (laskuvarjo aukesi erehdyksessä lähes välittömästi hypyn jälkeen ja mies kuoli pitkän alastulon aikana joko hapen loppumiseen tai kylmään, luultavasti vähän molempiin). Tämäkin tapahtui 60-luvulla. En siis sanoisi, että kumpikaan täyttää ”vastaavan” yrityksen nimikettä.

  Mutta hatunnosto onnistuneesta stuntista kuitenkin, sitä oli ihan jännittävä seurata, sillä Felixin kovin flegmaattinen kommunikointi lennonjohdon kanssa sai minut luulemaan että tyypillä oli jotain vinossa, kuulosti melkein hypoksialta. Mutta ilmeisesti mies vain oli luonteeltaan sellainen. Minua kyllä ärsyttäisi olla Joe Kittinger kun jokaista varmistusta ja kysymystä sai tökkiä mieheltä useaan otteeseen.

 5. Körni sanoo:

  @Henrik: Pieni korjaus, kun mainitsit, että sisältääkö pallo Heliumia tai Typpeä. Tarkoitit kai typen sijaan vetyä. Typpipallolla ei lienee pääse muuta kuin alaspäin. On sen verran painavaa kamaa. Vetyhän noista kolmesta on kevyin, mutta siinä on se räjähdysvaara.
  @Erkka: Toistaiseksi me aloittelevat WP räpeltäjät joudutaan tyytymään Windows Phone SDK 7.1, winkkaripuhelimen koodaukseen. SDK päivityksen 7.1.1 jälkeen tämä tukee Windows Phoe 7,5 ja proggikset pitäis kyllä pyöriä WP8:ssa Noi SDK:den numeroinnit vois kyllä seurata noita Windows Phone numerointia.
  No eiköhän tää selvene, kun päästään marraskuuhun..

 6. Janne sanoo:

  Henrik, en oikein päässyt kärryille, mitä tarkoitit tuolla kyseenalaisuudella siitä, että mahdollisesti ylitetty äänen nopeus on äänennopeus merenpinnan korkeudella. Baumgartnerin nopeus oli korkeimmillaan 1342,8 km/h, joka on 373 m/s. Äänen nopeus merenpinnan tasolla 15 c lämpötilassa on 340 m/s (+35 c 352 m/s) ja 29 km korkeudessa (- 48 c) 301 m/s. Kyllähän tuo siis ylittyi joka tapauksessa, oli mittarina sitten nopeus millä korkeudella hyvänsä, ellen nyt ihan hakoteillä ole (tällä fysiikkaosaamisella toisaalta täysin mahdollista sekin). Tämä ei tietenkään vaikuta mitenkään tuohon pointtiisi siitä, ettei sieltä ihan niin vaan loikita alas.

  Taidemuseoista: jos ei ole Erkan mainitsemalla tavalla perillä eri suuntauksista ja osaa välttämättä katsoa teoksista niitä juttuja mitä pitäisi (löytää esimerkiksi niitä juttuja, joista jonkun vaikutus käy ilmi tms), niistä äänioppaista on (ainakin joissain museoissa) yllättävän paljon iloa juuri tuossa suhteessa. Mutta älkää hyvät ihmiset niitä käyttäessänne uppoutuko ihan niin syvälle siihen selostukseen että ympäristön havainnointi lakkaa ihan täysin 😀

 7. C sanoo:

  @Henrik
  Kiitos faktoista. Hieno oli siis stuntti ilman sen kummempaa tieteellistä merkittävyyttä 😀

 8. henrik sanoo:

  @Janne: Pointtini on siinä, että äänen nopeus vaihtelee ilman paineen ja lämpötilan mukaan. Ja mitä korkeammalla, eli alemmassa ilmanpaineessa ja kylmemmissä lämpötiloissa äänen nopeus hidastuu huomattavasti.

  Felixin hyppykorkeudella äänen nopeus on siis huomattavasti hitaampi. Tällä en siis tarkoitakkaan sitä, että hän vain nipin napin ylitti äänennopeuden vaan teki sen huomattavalla marginaalilla, mikäli katsomme dataa korkeuden mukaan emmekä puhu äänennopeudesta merenpinnan tasolla.

  Minua siis on vain ärsyttänyt lehdistön väärä termistö ja näiden olennaisten seikkojen mainitsematta jättäminen äänennopeudesta hehkuttaessa.

  Toinen muuten väärä hehkutus: Lehdet ovat huutaneet kuinka tässä käytetty puku on suuri asken pukusuunnittelussa, mutta kuten NASA korjasi, asia on (eikä mitenkään yllättäen) juurikin toisin päin. Plusauttivatkin asiasta: https://plus.google.com/102371865054310418159/posts/ULB4XRnqBJe

  Sama pätee laskuvarjoihin, niissä ei ollut mitään uutta.

  Jälleen kerran, en nosta näitä pointteja väheksyäkseni stuntin huimuutta vaan maristakseni lehdistön laiskuudesta. Niin paljon kuin tähän on palstatilaa valtamedioissakin omistettu, en ole vielä löytänyt aviisia joka ei toistaisi samoja virheellisiä väittämiä.

  EDIT: Huomionarvoista myös, että nopeusmitat mitä meille on annettu ovat vielä epävirallisia. Projektin sivuilla lukee selvästi, että kaikki luvut ovat epävirallisia ja odottavat vahvistusta.

 9. Marko sanoo:

  Se rekisterihäkki Start-nappulan takaisin saamisesta oli jossain Win 8 betassa mutta lopullisesta versiosta se on poistettu. Microsoft on tehnyt aika selväksi että Start-valikko on mennyttä ja juuri kuten Erkka sanoi, Metro on ”se” juttu. Työpöytä on mukana vain yhteensopivuussyistä. Minä uskon että tämä tulee olemaan monelle aivan liian radikaali muutos ja ihmiset downgreidaavat uusia koneita Windows 7:aan, erityisesti pöytäkoneita. Jos tätä tapahtuu riittävästi, Microsoft saattaa ehkä jopa palauttaa Start-menun mutta se olisi sille iso imagotappio.

 10. JH sanoo:

  Jos en väärin muista niin jossain jaksossa joku paneleista kaipasi spotifystä perhe mallista tiliä, jolloin pystyisi samalla tilillä kuuntelemaan useampi yhtäaikaa. En tiedä onko kyseessä bugi vai mikä, mutta itse pystyn kuuntelemaan spotifya kahdelta koneelta yhtäaikaa samalla tilillä kun nämä kummatkin koneet ovat samassa lähiverkossa ja menevät samalla ip:llä ulospäin. Käytössä on unlimited tili ja Linux versio spotifystä.

 11. JH sanoo:

  Kyseessä taisi olla se bugi, käynistin toisen koneen uudelleen ja sen jälkeen ei enää pystynytkään kuuntelemaan yhtäaikaa.:)

 12. JH sanoo:

  Vähän takaisin päin edellisestä kommentista. Jos käynistän ensin Debianissa pyörivän spotifyn ja sen jälkeen ubuntussa olevan pystyn kuuntelemaan yhtäaikaa. Jos käynistän toisin päin katkaisee se soiton toisessa.

 13. Juha sanoo:

  FAIL. Siis toi mun RAMDISK testi. Muisti ei ollu yhteensopivaa…vanha Corsair Dominator DDR2 on kyllä muuten ollut suorituskykyistä.

 14. Juha sanoo:

  Felixin tipahdusta tallensi aika laadukas kamerakonklaavi. RED 4k-kameroita, Canon 5D mkII/mkIII ja sitten noita supertele- & infrapunakameroita. Lienee jonkinmoinen ennätys tuokin.
  Seuraava hyppy in 3D?

 15. Janne sanoo:

  @Henrik, ah, OK. Ihmettelinkin vähän, mutta en yhdistänyt tuota uutisointiin kun en niin tarkasti seurannut lehtien kirjoittelua – ei ihme, jos se on ollut vähän… mutkia suoraksi oikovaa, näin kauniisti sanottuna (joskin oikeampi vertaus varmaan olisi se, ettei mutkia edes huomata :D).

  @Juha, jep, noiden lisäksi oli ilmeisesti pari GoProtakin pultattuna siihen pukuun/kypärään kiinni. Uusimman TWITin alussa haastatellaan lyhyesti jotain noista kuvauksista/yhteyksistä vastannutta tyyppiä. Dokumenttia odotellessa…

Kirjoita palaute

Subscribe to RSS Feed Seuraa PuhKua Twitterissä!