#274: Värisevä liipaisin | PuhujainKulma - viikottainen paneelikeskustelupodcast teknologiasta

#274: Värisevä liipaisin


Pörni, Erkka ja Juha saavat vahvistusta Ninnnusta, aiheita on vähän, mutta asiaa sitäkin enemmän. Yahookin on selvästi herännyt horroksesta, kun sen tekemiset nousevat agendalle peräti kahdesti.

puhku274

 

Kierroksia konsolikilpaan! Parrasvaloihin astunut Xbox One on laatikko värisevillä liipaisimilla. Juha ei tiedä vielä kumman ostaisi ja Erkka miettii miksei MS tai Sony integroi konsolia telkkariin.

PS. Unohtui mainita mm. Skypen yli mahdollistuva remote play.

Samaan aikaan toisaalla Sony vilauttelee Playstation 4:n yksityiskohtia, koko komeus nähtäneen kesäkuussa E3-messuilla. Verkosta löytyy luonnollisesti teaseriin perustuvia arvauksia ulkonäöstä: 1, 2, 3

puhku274b

Google I/O 2013:n show (YouTube-video) oli pidempi ja kuivempi kuin yksikään Puhkun jakso kuin nälkävuosi ja ilman spektaakkeleita, mutta sisältäen paljon hyviä parannuksia kautta tuotelinjan. Paneelin mieleen olivat etenkin uudistuneet kartat (YouTube-video), joihin voi pyytää pääsyä täältä. Ihmetystä herätti myös Googlen tarjokas uudeksi kuvaformaatiksi, eli WebP, joka yhdistää jpg:n, png:n ja gif:n hyvät puolet.

PS. Facebook on jo testannut WebP:tä

Jollaa voi jo ennakkotilailla. Vaihtokuoret naurattavat, mutta piileekö niissä sittenkin potentiaalia?

puhku274c

Tera! Yahoo! tekee viimein Flickrille jotain: Tera ilmaista kuvatilaa kaikille.

Tumbhoo! Yahoo! ostaa Tumblrin miljardilla.

PS. Mainittu Accidental Tech Podcastin jakso löytyy täältä.

Potkuja munille! Maikkari tuo kanavia verkkoon ja haastaa linkittäjät käräjille.

Suositukset:

 • SlateMath for Kids (iPad 0€) – Matikkaa (ja kielikylpyjä?) lapsille.
 • uMap (www) – Luo omia OpenSteetMap -pohjaisia karttoja ja upota niitä sivuillesi.

Kysyimme, sinä vastasit:

Kuvankaappaus 2013-5-27 kello 0.04.42

You can Anna palautetta, or trackback from your own site.

9 palautetta jaksoon “#274: Värisevä liipaisin”

 1. Körni sanoo:

  Olinpahan kerrankin ensimmäinen PuhKun lataaja !

 2. Puuhapepe sanoo:

  Onko Erkka ratkaissut jo että mihin palveluun aikoo kimpsunsa ja kampsunsa siirtää Google Readerin lopettaessa toiminnan kesäkuun lopussa? Viimeksi kun asiasta oli keskustelua, niin asia jäi vielä selvitysvaiheeseen.

  Itselle on nyt selkeytynyt vaihtoehdoiksi http://www.feedly.com/ tai http://www.newsblur.com/ mutta lopullinen päätös on vielä tekemättä.

  Sitten oli asiaa Jollasta ja joo Ninnnun linjoilla eli ennakkotilaus tehty ja 100 euroa maksettu t-paidasta. Itselle Jollan ohjelmistoarkkitehtuuri ja UserInterface, QT ja hakkerointiystävällisyys mutta myös periaate (pitkän linjan OpenSource/VapaaKoodi intoilija) selittää valintaa – eli kuulun varmaan siihen marginaaliin 😀

  Arvostelitte rautaa ja ettei siinä ole mitään mullistavaa, mutta ensisijassa Jollan tuote on käyttöjärjestelmä SailfishOS ja se on siis se mielenkiintoinen osa – rauta on toissijainen asia kunhan se on tarpeeksi suorituskykyistä käyttötarpeisiin. Jos käyttöjärjestelmä on kilpailukykyinen niin kyllä sille aina rautaa saadaan vaikka sitten 3. osapuolen valmistamana.

  Itse näen että markkinoille mahtuisi ainakin yksi avoimen koodin ekosysteemi sparraamaan näitä kaupallisia jättejä (android ja IOS). Onko se avoin ekosysteemi sitten Jolla (jolla olisi ainakin hyvät teknologiset lähtökohdat siihen) tai joku muu (isommalla rahalla markkinoitu?) niin sen aika näyttää – tällä hetkellä laitan All-In nimenomaan Jollan puolesta ja toivon menestystä Suomalaiselle Startupille jolla riitti rohkeutta lähteä testaamaan Nokian vetäytymisen jälkeen että kantaisiko heidän visio markkinoilla vai ei?

  Oli puhetta myös Qwerty-näppäimistöllisistä puhelimista ja totesitte ettei niille olisi tarpeeksi markkinoita, koska ei niitä nykyiselläänkään osteta. Itse en oikeastaan tiedä onko asia todella näin vai onko ongelma enemmän se että yksikään valmistaja ei ole tuonut qwerty-näppäimellistä puhelinta pitkään aikaan markkinoille jotka muilta ominaisuuksiltaan vastaisivat lippulaivamalleja. Markkinoilla olevat qwerty-puhelimet on kaikki jotain keskitason tai alemman tason puhelimia ja jos ei halua luopua lippulaivapuhelimien herkuista, joutuu tekemään kompromissina ratkaisun ja luopumaan nimenomaan qwertystä jotta saa muut edut.

  Itse ostin juuri HTC Onen, mutta jos minulla olisi ollut mahdollisuus valita qwerty-puhelin muuten samoilla teknisillä ominaisuuksilla – olisin mielelläni sellaisen valinnut ja maksanut vaikka 100 euroa enemmän sellaisesta puhelimesta – mutta valitettavasti markkinat eivät tässä tapauksessa vastaa kysyntääni ja joudun tyytymään katkeraan kompromissiin.

 3. Ninnnu sanoo:

  Juteltiin siitä että ”kui monta luuria Jollan tarvii myydä ollakseen kannattava”. Sellane projekti kui FairPhone (http://www.fairphone.com/) kerää tällä hetkellä ostajia, ja jos saavat 5000 tilausta (+ 1000 tilauksen soppari jonku hollantilaisen operaattorin kanssa) niin pistävät tuotantoon. Rautaspeksit näyttää olevan samat kuin Jollalla oletettavasti on, mutta hintaa vajaa satasen vähemmän. Käyttiksenä on Android… Eli veikkaisin että Jollalla se raja menee 10000 luurissa koska niillä kuitenkin on käyttikseenkin kulunu euroja.
  Mutta tää on puhdasta mutuilua, eikä 6000 tilausta välttämättä tarkoita break-eveniä Fairphonellakaan.

 4. puuhapepe sanoo:

  Eikös Jolla (tai joku jollasta 1. toimitusjohtajan aikana) ole julkisuuteen aikanaan ilmoittanut että jos myyvät puhelimia 100 000 (satatuhatta) niin ovat kuivilla. Toisaalta siitä ilmoituksesta on aikaa ja kehitystyö on venynyt ja uutta pääomaa sijoittajiltakin on kerätty, niin onhan tuo break-even varmaan kasvanut. Jossain näin arvion että 300 000 laitetta olisi break-even ja itse ovat puhuneet viimeksi ympäripyöreästi sadoista tuhansista ja myyntitavoite asetettu miljoonaan, jolla jo varmaan tekevät jo kelpo tilinkin ja takaa jo jatkokehityksen.

 5. iMies sanoo:

  Luultavasti Jollan Sailfishille käy samoin kuin Windows Phonelle eli ihan OK käyttis, mutta appit puuttuu. Kuka haluaa pihvin, josta puuttuu marinadi?

  http://www.mbnet.fi/artikkeli/ajankohtaiset/paivan_linkit/windows_phonen_ongelma_sovellukset_puuttuvat

 6. Master Chef sanoo:

  jätitte sitten mainitsematta xboxin tärkeimmän ominausuuden eli pilviprosessoinin. microsoftin palvelimilla voidaan prosessoida osa pelistä eli käytännössä xboxin tehot kasvaa ajan myötä vaikka rauta säilyy samana. esimerkiksi osa peliympäristöstä tai vihujen ruumiísta voidaan prossata mikillä ja tarpeellnen lagiton pelattavuus paikallisesti. wii u ja playstation 4 eivät tähän pysty ja tulevat ajan myötä häviämään xboxille pilvitehon vuoksi. sanoiko ninnnu ettö tehot ovat liian suuria uusissa konsoleissa. melkoisen naurettava väite kun joutuu koulussa joka välkkäri kuulemaan että tietskapelit on jäljessä konsolien takia. tehot on ehka ylitse ampuvia ensimmäisen vuoden ja sitten pc nörtit valittaa jostain väylästä.

 7. Ninnnu sanoo:

  XBoxin pilvestä uutisoitiin vasta julkaisun jälkeen. Mä näen sen vain always-on -mallina tyyliin SimCity5: ”Joojoo, kyl sun pitää olla kokoajan netissä tätä yksinpeliä varten koska todellakin halutaan piirtää sulle ruumiita vähän pitemmän aikaa”. Kiitos ei.

  Ja mitä tulee ”liian tehokkaisiin konsoleihin”, niin kehtaan väittää että 90-luvulla pelit vaati vähemmän tehoja ja tarjosi vähintään yhtä hyvän viihdearvon vaikka niissä oli heikompi graafinen taso ja kulutettu vähemmän euroja kehitykseen, mutta mä oonki vanha käpy joka elää nostalgian kultaamissa muistoissa, paitsi että en; Pelasin tässä alkuvuodesta Descent 1:n ja Descent2:n ~läpi (löytyy GOGista vitosella). Ei nykyinen peliteollisuus enää sellasia pelejä tarjoa (mutta jos joku pyöräyttää ”Descent: The Non-Euclidean world” niin ostan välittömästi, hinnasta riippumatta). Ei oo kauheen montaa uutta Eliteäkään näkyny, että kun puhutte että ”enemmän RAMia niin saadaan isompi pelimaailma”… Hanki Elite tai Elder Scrolls: Daggerfall, klikkaile vähän ja tuu sitten juttelemaan siitä pelimaailmasta. (Disclaimer: En ole pelannu kumpaakaan, mutta oon kuullu juttuja. Noi on tosiaan 90-luvun puolesta välistä)
  Onneksi on indie, ja indie tarjoaa hassuja asioita sub-AAA-standardigrafiikoilla.

  Lainaan peliarvostelija Jon ’Yahtzee’ Croshawia: ”Firstly, unlike in the case of, say, the shift from 16 bit to 32 bit, graphics and physics tech do not need to get any better to allow creators to realise their visions, and being obliged to work in the highest quality graphics possible is already stifling and expensive.” –http://www.escapistmagazine.com/articles/view/columns/extra-punctuation/10300-We-Really-Really-Dont-Need-New-Consoles.2

  tl;dr: Nykypelit (varsinki FPS:t) on kaikki toistensa kopioita (+ FPS:t yliyksinkertaistettua sontaa koska konsolit. Video liittyy: http://www.youtube.com/watch?v=W1ZtBCpo0eU), rahaa menee liikaa grafiikalla pelleilyyn eikä sisältöön. Tehokkaammat konsolit ei auta asiaa.

 8. erkka sanoo:

  Hyvä tuo Croshawin juttu.

 9. Juha sanoo:

  @Master chef (vai chief…:)
  Erittäin hyvä pointti tuo pilvilaskenta.
  Äänestin tän jakson kyselyssä PS4:sta, mutta pilvi kääntää takkia Xboxin suuntaan.

  Itse lukeudun noihin väylistä valittajiin, eli kaikki teho on tervetullutta.

Kirjoita palaute

Subscribe to RSS Feed Seuraa PuhKua Twitterissä!