#303: Kylmiä pyyhkeitä | PuhujainKulma - viikottainen paneelikeskustelupodcast teknologiasta

#303: Kylmiä pyyhkeitä


Puhku täytti vappuna 8-vuotta! Juhlinnasta takaisin sorvin ääreen selvisivät tällä kertaa Pörni, Erkka ja Henrik, joka nykyisin tottelee nimeä Pii.

Laki ajantasalle. Työryhmä esittää viimein identiteettivarkautta kirjattavaksi Suomen rikoslakiin. Fobba kommentoi aihetta toisaalla.

Rajeev Suri on Nokian uusi toimitusjohtaja.

puhku303-suri

Pyöreitä.  BASIC täyttää 50 vuotta! Mutta miksi 30-vuotias MikroBitti antaa yritysedustajien kirjoitella sivuilleen?

Luovaa tuomiontulkintaa: Elisa haistatti pitkät markkinaoikeudelle ja  laski paperilaskujensa hintaa sentillä.

puhku303-katzenberg

Tuumahinnoittelu elokuviin? DreamWorks-pomo haaveilee  tulevaisuudesta, jossa elokuvien hinta määräyy ruutukoon mukaan.

Samaan aikaan optinen elokuvan media hiipuu:  CD:n ja BluRayn kehittänyt Sony alaskirjasi levytuotantoaan.

puhku303-f8

Facebookin kehittäjäkonferenssi F8:n anti oli mielenkiintoista: Käyttäjät saavat enemmän kontrollia tietojensa vuotamiseen ja sovelluksia voi kokeilla anonyymisti. Mark haluaa myös jemmata maksutietoja ja laajentaa mainosmyynnin ja tykkäys-napit kaikkialle.

Vieläkö se on olemassa? FourSquare jakautuu jatkossa kahdeksi sovellukseksi. Uusi Swarm näyttää missä kaverisi ovat.

puhku303-rovio
Väärin tienatut miljoonat. Rovion tulos puolittui, kantaako brändi vielä?

Takinkääntö. Windows Phone on saamassa tiedostojenhallinnan.

Vanhat C-kasetit hyötykäyttöön? Sony tunki magneettinauhalle 23 gigatavua per neliösentti, eli C-kassulle menisi peräti 185 teraa.

Viikon konsepti: Kun koko älykellosta tekee joystickin, sillä voi pelata sujuvasti vaikka Doomia!

Chromecast tukee nyt Google Drive -presentaatioiden striimaamista web-sovelluksesta.

Suosituksia ja kokeiltuja:

 • Google Docs & Sheets (Android, iOS) – Googlen toimisto-ohjelmat saivat ikiomia applikaatioita. Hyvältä näyttää, vaikkeivat vielä ihan toimikaan kunnolla.
 • CyanogenMod (Android) – Suorituskykyä vanhoihin Android-luureihin roottaamalla.

puhku303-kysy

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

19 palautetta jaksoon “#303: Kylmiä pyyhkeitä”

 1. Hirvonen sanoo:

  Pii mainitsi tässä jaksossa, ettei häneltä peritty mitään ylimääräisiä maksuja rahan nostamisesta pankissa, kun hänen korttinsa kuolletettiin ja ainoa tapa saada käyttörahaa oli mennä tiskille.

  Muistan hyvin sen puheen, jonka silloinen Henrik piti pankin toiminnasta kun tämä tapahtui. Hän kertoi menneensä pankkiin nostamaan 80 euroa ja kaikki hoitui ongelmitta, summan sai juuri itselleen sopivina seteleinä. Tyrmistystä aiheutti 5 euron palvelumaksu! Tästä ei mainitti tiskillä mitään, mutta tiliotteesta tämä paljastui. Kaikki panelistit, myös Pii, olivat sitä mieltä, että palvelumaksu on OK, jos asiakas itse omasta halustaan haluu nostaa rahaa automaatin sijasta tiskiltä. Jos automaatilla ei voi käydä kortin kuolletuksen takia ja tämä on pankilla tiedossa, niin silloin maksua ei pitäisi periä.

 2. π sanoo:

  Hyvin muistettu, näin sitä tosiaan tuli silloin puhuttua, mutta kävin myöhemmin kysymässä asiaa pankista ja kävi ilmi että siinä oli tapahtunut virhe ja asia korjattiin. En muista annoinko päivitystä ohjelmassa, mutta tarkoitus oli.

 3. Arska sanoo:

  Typerältähän se Roviolla näyttää kun kaikki munat ovat samassa korissa, mutta kuten totesitte niin Rovio haluaa linnuistaan brändin jonka koko maailma tunnistaa, aivan kuten disneyn mikki hiiren yms.

  http://bits.blogs.nytimes.com/2014/01/22/why-rovio-looks-to-coca-cola-for-inspiration/?_php=true&_type=blogs&_r=0

  ”Q. What are Rovio’s short-term goals?
  A. We look at iconic brands like Coca-Cola for inspiration. If Coke can reach one billion servings each day, there’s no reason why we can be less ambitious. With the growth of connected devices like smartphones and tablets, we want one billion people to be interacting with our brand through games, soft drinks, parks and other products.”

  Eli väsymätöntä angry birdsistä-”jankkaamista” niin pikkuhiljaa se jämähtää ihmisten mieliin kuin paska Junttilan tuvan seinään.

 4. qrppa sanoo:

  Omien leikki-ikäisten lasten Angry Birds into on selvästi laskenut. Myöskään päiväkodissa änkkärit eivät enää näyttäisi olevan ”kuuminta shittiä” ja jokaista synttärikakkua ei enää automaattisesti koristella värikkäillä linnuilla. Roviolla olisin huolissani tästä, mitäs sitten tehdään kun linnut eivät enää kiinnostakkaan ketään?

 5. C sanoo:

  http://www.puhelinvertailu.com/uutiset/2014/05/06/rovion_uutuuspeli_ottaa_mallia_flappy_birdista?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+afterdawn_uutiset+(AfterDawn+-+Uutiset)

  ”Angry Birds -yhtiö Rovio on julkaissut sen uutta Retry-mobiilipeliä esittelevän videon YouTubessa. Kasibittisillä grafiikoilla koristeltu ilmailupeli tuntuu ja näyttää Flappy Birdiltä, mutta pienten niksien ansiosta se erottautuu omaksi kokonaisuudeksi.”

 6. C sanoo:

  Enpäs ollut törmännyt Pii nimeen kuin kirjoissa 🙂
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Eppu_Nuotio#Pii_Marin_-romaanit

 7. C sanoo:

  Olisko Rovio keskittyny liikaa muuhun kuin uusiin peleihin (kuten Pii on tätä jo useammin puhunu) kun alkuperäiset kehittäjät pisti oman pelifirman pystyyn.
  http://www.digitoday.fi/tyo-ja-ura/2014/05/06/angry-birds–kehittajien-uusi-pelifirma-sai-miljoonarahoituksen/20146374/66?rss=6

  Itse nostan Roviolle yhä hattua että ei jääny pelkäksi pelitaloksi vaan lähdettin rohkeesti laajentaan kavalkaadia ja muuttaan hitti brändiksi ja brändi tuotoksi. Kaiken krääsän lisäksihän nykyään tulee jo ihan animaatio srjaa etc. Ei pelitalon täydy pysyä pelkkänä pelitalona jos uskallus ja rahkeet riittää laajempaan. Firma tuottaa yhä hyvin rahaa joten ei ne valinnat vääriä ole ollu 🙂 Tällasta uskallusta toivois enemmänkin Suomalaisilta firmoilta. Yleensä vastaavaa näkee vain jenkkifirmoilta ja Suomalaiset firmat ostetaan pois kuleksimasta kun ite eivät uskalla lähtä rinta rottingilla ja mitään pelkäämättä taisteleen ison rahan kilpailijoita vastaan.

 8. Rock7 sanoo:

  Hellokittyillä ja muumeilla on ainakin rahastettu ja pitkään! Aika näyttää miten angry birdsin käy. Ainakin oman lapsen ensimmäiset sanat englanniksi oli angry birds. Aikuisten on hieman vaikeaa arvioida lasten hittejä.

 9. π sanoo:

  Mielenkiintoista keskustelua Angry Birds-tapauksesta. Olen yllättynyt että jengi ei olekkaan minua vastaan ja dissaamassa että taas se selittää mitä sattuu. Unohdin ohjelmassa myös tehdä vertauksen Zyngaan, jolla oli samanlainen kova nousu, mutta se muistaakseni kävi melkein konkurssissa vastaavien toimintatapojen takia. Nyt ilmeisesti se taas toimii, mutta vaati aika kovat muutokset firmassa, ellen nyt ihan väärin muista.

 10. C sanoo:

  Zynga teki taas juuri toisin eli keskittyi pelkkiin peleihin (ja yritti jopa ostaa Rovion rikkaimpina päivinään). Eli epäilen että huonommin olis Roviolle käyny jos oli myyny ittensä Zyngalle ja jääny pelkästään pelejä kehittään.

 11. Hanna sanoo:

  Mä oon kanssakommentoija C:n (ja Erkan?) linjoilla, että jos pelihahmoista tulee peliä suurempi ilmiö niin aivan fiksua keskittyä siihen ja olla sitten ”entertainment” yhtiö pelkän peliyhtiön sijaan. Mulla jäi kans epäselväksi, että miten Piin puritaania pelitalolinjaa noudattamalla olisi syntynyt vastaavia rahavuoria, joilla turvataan toimintaa pitkälle tulevaisuuteen. AAA-pelitalot voivat vielä tuottaa merkittäviä pelejä toisensa perään, mutta AB:n kaltaisten casualpelien jättihittien takominen putkeen on aika vaikeaa.

  Sen mitä on Roviolla olevalta sukulaiselta olen ymmärtänyt niin kyllä siellä mietitään paljon muutakin kuin AB-kamaa, mutta iso yleisö odottaa Roviolta ensisijaisesti AB-kamaa. Vaihtelua vaativat ei oo oikein sitä kohderyhmää.

 12. Hanna sanoo:

  Ai nii, pitääpä käydä kattoo näitä photoshoppauksia useamminkin … tuosta Zuckerberg-kuvan Pii-maininnasta havahduin vasta katsomaan tarkemmin muitakin. Kuka nää tekee? 😀

 13. JH sanoo:

  Ite mielestäni ymmärsin piin näkökannan Rovioon. Varsinkin sen, että jos niillä on nyt julmetusti työntekijöitä ja jos eivät keksi muitakin suurempia brändejä angry birdin rinnalle, jotka kannattelisivat Roviota niin käykö siinä jossain välissä niin, että raha virta lakkaa ja joutuvat supistamaan toimintansa minimiin, jolloin ”uusi disney” jää syntymättä vaan tuloksena on hetken huipulla ollut firma.

  Toki voihan olla, että Roviolla on suuria suunnitelmia ja projekteja, jotka eivät vain vielä ole ulospäin näkyneet.

 14. C sanoo:

  Aina on mahdollista että Rovio ei keksi muuta kuin AB:n ja kuihtuu ajan mittaan mutta ainakin yrittivät. Eivätkä myynet itseään miljardilla Zyngalle vaan uskovat yhä itseensä joten pidän heille peukkuja. Ainakin animaattoreita firma taitaa työllistää kun AB elokuva tulee 2016?
  http://www.iltalehti.fi/leffat/2013052117046018_le.shtml

 15. erkka sanoo:

  JH: Minun pointtini muuten oli, että Rovio oikeastaan on jo ”uusi Disney”.

  Rinnastushan ei tarkoita, että se olisi etaboloitunut miljardibisnes, joka syrjäyttää Disneyn, vaan että niillä on vetoavat hahmot ja niillä tehdään kaikenlaista laidasta laitaan, eikä ole väliä minkä tuotteen tai median kautta kohderyhmän suhde brändiin muodostuu.

  Ei Disneytä kiinnosta innostuvatko lapset leluista, sarjakuvista, lautapeleistä, karkeista, huvipuistoista tai menestyksen pohjalla olleista animaatioista. Disney on aikaa sitten lakannut olemasta pelkkä animaatiofirma – samalla tavalla kuin Rovio päätti olla Rovio Entertainment.

  • JH sanoo:

   Ymmärrän Erkka, mitä tarkoitat rinnastuksella. Eli tuotteita laidasta laitaan. Mutta ite mietin hahmojen monipuolisuutta. Tällä hetkellä on lintuja ja possuja. Kestääkö niillä kantovoima vielä 10 vuoden päähän, jos ei luoda uusia hahmoja. Disneyllähän on hahmoja vaikka kuinka paljon.

   Toki voi olla, että AB:sta saadaan niin vahva brändi, että kantaa, mutta epäilen sitä.

 16. Micheal sanoo:

  Aattelin kommentoida tuota Roviokeskustelua, koska lähes perusteeton firman haukkuminen tuntui niin pahalta. Sitten kuuntelin uusimman Podkaistan ja kuulin Piin murrosiästä. Eli ilmeisesti jaksossa tapahtunut uhoaminen johtui kropan muutoksista. Teinien vanhempana ymmärrän hyvin.

 17. π sanoo:

  Micheal: Anna mennä vaan. Ei se siitä johtunut, vaan ainahan minä olen perustellut näkökantaani aika painokkaan railakkaasti. Ilmeisesti ainakin kommentoivien kuuntelijoiden kanta menee aika jakautuneesti. Itsekkään en tosiaan Roviolle toivo pahaa, mutta saan vaan vahvasti fiiliksen firmasta jota ajaa omistajien ego järkevän business-vaiston sijaan. Mutta nähdään miten käy, voin olla niin väärässä kuin silloin kun ennustin Facebookin kuolemaa muutamia vuosia sitten. Itse vain olen skeptinen että vuonna 2016 jaksaa ketään enää vähempää joku AB-leffa kiinnostaa. Tai sitten se herättää uudestaan innon peliin. Mistä sitä tietää. Sen kylläkin hieman torjun että moitteet/huolet olisivat täysin perusteettomia tai että olisin uhonnut. Ei minulla ole mitään tarvetta tai motiivia uhoamiseen, etenkään PuhKu-jengin kanssa. Kunhan käytiin värikästä keskustelua.

Kirjoita palaute

Subscribe to RSS Feed Seuraa PuhKua Twitterissä!