#352: PuhKu does wWHAAAT?! | PuhujainKulma - viikottainen paneelikeskustelupodcast teknologiasta

#352: PuhKu does wWHAAAT?!


Flunssakausi kaataa panelisteja, mutta paikalla kuitenkin puolikuntoinen Pii ja ihan hyväkuntoinen Juha.

Ehkä urpoin mainoskampanja ikinä on lanseerattu Amerikan ihmemaassa

Muita uutisia:

PuhKun kokeilussa elokuva ja lentokoneSICARIO — Captain Sim 757

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

9 palautetta jaksoon “#352: PuhKu does wWHAAAT?!”

 1. Ninnnu sanoo:

  En näe Solulla ihan hirveästi tulevaisuutta, varsinkin kun MS nyt tuo sitä omaa näyttöön ja hiiri/näppäimistöön telakoitavaa luuria, kuin myös Canonical (kuten viikko sit huutelin). Ne tekee saman/enemmän kuin Solu, tosin Solun kanssa ei tarvitse erillistä hiirtä. 😛

  Ei SteamOS:n rakennuksessa ole ihan hirveästi mitään eritysosaamista vaativaa. Se on vain Debian johon on pultattu Steam Big Picture-modessa oletuksena ja ei sitten ihan hirveästi muuta. Joku muutaman kuukauden työ.

  Valven omat pelit on jo kaikki Linux-portattuja (ml. HL1 lisäosineen), ja noita AAA-pelejäkin näkyy pikkuhiljaa napsuvan kun muutamat merkittävät moottorit (Source, UE4, Unity) tekee siitä suhteellisen helppoa. Teoriassa rasti ruutuun ja ”build”, ainakin Unityssä. Käytännössä noissa tuppaa toisinaan olemaan alustakohtaisia bugeja. Esim. Hotline Miami2 oli hyvin epävakaa julkaisupäivänä Linuxilla, TF2:n Invasion-updatessa pari karttaa kaatuilee Linuxilla (mutta siihen on workaroundeja) ja muuta tämmöstä pientä. 😛
  Lisäksi juttu kertoo että osa Steamin ”Linux-peleistä” on vain pelejä jotka on paketoitu Winen sisään. Vähän niinkuin GOGissa jotkut pelit on Dosboxattu.

  Valve kyllä kieltämättä voisi tarjota jonkun ”nämä pelit sulla olisi myös Linuxin puolella”-listan, on se kuitenkin melko työlästä väkästää Linux-Steam nähdäkseen mitkä pelit jäi rannalle. Mä lopetin pari vuotta sitten Windows-only -pelien ostamisen (pl. hyvin harvat poikkeukset, ts. Saints Row 4), niin Linux/Windows-pelisuhde on vain 107/178. 😛

  Oma Steam Controller on postissa odottamassa noutoa, pitää huomenna hakea ja pällistellä että mitä tulikaan tilattua… No niin oonki Valve-fani, entäs sitten? 😛

  Mites paneelilta meni NVidian ajuriuutinen ohi, muualla tuosta on mölisty? http://muropaketti.com/nvidia-vie-game-ready-ajurit-sahkopostirekisteroitymisen-ja-geforce-experiencen-taakse
  Tosin mun mielestä melko turha uutinen, ellei harrasta uunituoreita AAA-pelejä. 😛

 2. Prylarer sanoo:

  Kun se ei ole se nopeus, vaan Flux Capacitor, joka mahdollistaa aikamatkustamisen! Mutta kyllähän te tämän tiesitte…

 3. Kennu sanoo:

  Metapalaute: Seuraan PuhKuja mieluiten YouTuben kautta, ja sinne julkaistujen jaksojen löytyminen vaikuttaa olevan hieman vaihtelevaa. Olisi kiva, jos RSS-feedissä olisi aina suora selkeä linkki YouTube-jaksoon.

  (Omat audio-playerit ja podcast-alustat ja muut sellaiset ei oikein nykyään enää innosta.)

 4. Ermo2 sanoo:

  Eikö tuota Piin protools lisenssiä olisi mahdollista siirtyä käyttämään virtualisoituna. Vai onko powerpc:tä mahdollista virtualisoida? Eli HDD:stä vain image talteen ja siirtää se virtuaaliohjelmaan sopivaksi.

 5. No tux? No bucks! sanoo:

  Monta vuotta olen kuunnellut podcastina Puhujainkulmaa. Tällä kertaa SteamOS:n, Steam machinen ja Steam controllerin dissaus ja lopputiivistys lauseeseen ”Ihan kauheaa paskaa, älkää ostako!”, särähti niin pahasti korvaan, että piti palautetta alkaa vääntämään.

  Panelisteille itselleen Steam machine tai SteamOS ei ilmeisesti toisi mitään lisäarvoa, mutta se ei tarkoita että se olisi täysin turha kapistus yleisölle.

  Itse viritetty ja ajuriviilattu Windows-pelikone ja peliympäristönä toimistotuoli ja työpöytä ympäristö, toimii varmasti vielä monelle PC-pelaajalle. Valven ansiosta PC-jäärillä on nyt kuitenkin ainutlaatuinen tilaisuus siirtää peliympäristönsä olohuoneeseen. Jos PC:n ja ajureiden kanssa räpeltelyyn alkaa olla väsynyt voi hankkia Steam machinen ja saada konsolipelaamisen edut ja samalla suurin osa pelikirjastosta säilyy myös. Pelit myös pysyvät toimivina PC-alustalla ihan eri tavalla kuin pelikonsolin sukupolvien vaihdosten välillä.

  Steamissa on vielä sekin hyvä puoli että se tukee Family libraryä. Näin voit jakaa pelin myös perheenjäsenen steam tilille, eikä pelejä tarvitse välttämättä ostaa moneen kertaan. Tämä ei kuitenkaan mahdollista samaan aikaan samaa peliä pelaamaan.

  Valvehan on jo pitkään ajanut Steamia kohti avointa Linux-alustaa, joka on helkkarin paljon parempi ympäristö tulevaisuuden kannalta kuin mitä mahdollisesti uudet Windows käyttöjärjestelmät tulevat olemaan. Windowssissa tulee tänäpäivänä niin paljon ryönää ja konepellin alle piilotettuja juttuja, että hirvittää. Jatkuva päivitysralli ja haavoittuvuudet eivät varmasti monia innosta nekään. Luulisi Piin vanhana Linux-podcastin vetäjänä ymmärtävän SteamOS:n ja Linux yhteensopivien pelien merkityksen tulevaisuuden kannalta.

  Miksi ostaisin SteamOS:n kun kaikki pelit eivät siinä toimi? Noh, miksi ostaisin Macin jos siinäkään eivät kaikki pelit toimi? Ehkäpä siksi että haluamme vaihtoehtoja Windowsille Microsoftille.

  Steam controllerin dissaus jonkun yhden youtube-pätkän perusteella on ihan käsittämätöntä. Teiltä menee ohjaimen suurin myyntivaltti täysin ohi. Se on joustava kustomointi lennossa ja taaksepäin yhteensopivuus hiiri-näppis pelien kanssa. Itse pelailin tyytyväisenä sohvalla Sid Meierin Piratesia, joka on maannut Steam-kirjastossani vuosia käyttämättömänä puuttuvan kontrolleri tuen takia. 2004 julkaistusta pelistä löytyi yllättäen uudelleenpeluuarvoa olohuoneen mukavuudessa ja vieläpä gamepadilla.

  Jos youtuben perusteella pitää vetää johtopäätöksiä käytännössä vielä betatestauksessa olevasta controllerista, niin kannattaa tsekata seuraava video, jossa käytetään lennossa kustomointia ja aletaan ohjaamaan Metal gear solidia liikeanturien avulla: https://www.youtube.com/watch?v=B43ibnztDLc

  Nuo controlleri asetukset voi tallentaa privaatisti tai avoimena koko Steam yhteisölle. Pelin asetuksista voi halutessaan ladata kenen tahansa tekemän avoimen kontrolleri konffin hetkessä.

  Toivottavasti tämä rantti hieman avasi ohjaimen ja koneiden kohdeyleisöä. Toivoisin että jutuille käytettäisiin hieman enemmän taustatutkimusta tai edes ajatustyötä ennen kuin otetaan ”ihan hirveätä paskaa”-leimaisin käyttöön.

  • π sanoo:

   Jos tällainen mielikuva jäi niin se on ikävää, mutta otan toki kritiikin ihan sellaisenaan vastaan ja kiitän palautteesta. Minä yritän olla varovainen yleisesti ottaen mitä tulee tuotteista mitään kauhean lopulliseen sanomiseen ellen ole itse ihan hands-on päässyt kokeilemaan. Juhan puolesta en sano mitään, hän muistaakseni teki tuon loppupäätelmän.

   Mutta sen verran kommentoin että itse ainakin puhuin Steam Machineistä siltä pohjalta että katsoin hintaa, speksejä, saatavilla olevia pelejä ja mahdollisia etuja verrattuna perinteiseen PC-koneeseen. En tiedä mihin YouTube-videoon viittaat, itse en ole katsonut yhtäkään aiheeseen liittyvää. Luin muutaman artikkelin, katsoin speksejä ja muutamassa peliaiheisessa podcastissa siitä on puhuttu.

   • No tux? No bucks! sanoo:

    Lukaisin palautteeni nyt uudelleen ja täytyy sanoa että tuli hiukan liian ärtyneessä mielentilassa palaute raapustettua. Arvostan suuresti kaikkien Puhujainkulmaa tekevien työpanosta. Kuten sanoin aiemmin, olen jo monta vuotta nauttinut podcastistanne. Usein sitä tulee kuunneltua duunimatkalla. Suuret kiitokset siis koko poppoolle hienosta työstä!

    Suoraa lainausta en enää pysty enää youtube-esimerkkiin heittämään, mutta muistaakseni podcastissa oli juttua videosta, jossa joku arvostelija haukkuu FPS-pelin ohessa kontrolleja ja tiiviisti arvostelunsa: ”Jos pelaatte FPS-pelejä, niin älkää ostako.” Ja sellainen vaikutelma minulle tosiaan jäi että peliä testannut henkilö pelasi pakasta vedetyllä ohjaimella ilman mitään sen kummempaa konfiguraatiota.

  • ninnnu/LinuCast sanoo:

   ”Windowssissa tulee tänäpäivänä niin paljon ryönää ja konepellin alle piilotettuja juttuja, että hirvittää.”
   Mites tää Linuxin Systemd (https://i.imgur.com/HnJmvHm.gif). Joko hypätään BSD-laivaan. 😛

   ”Itse pelailin tyytyväisenä sohvalla Sid Meierin Piratesia, joka on maannut Steam-kirjastossani vuosia käyttämättömänä puuttuvan kontrolleri tuen takia. 2004 julkaistusta pelistä löytyi yllättäen uudelleenpeluuarvoa olohuoneen mukavuudessa ja vieläpä gamepadilla.”
   Mites sulla toimi pelit joiden pitäisi olla ihan ok ns. de-facto XBox-ohjaimen kanssa mitä toi Steam Controllerikin koittaa oletusarvoisesti leikkiä? Ihan vain kun ainakin Ubuntussa oletusasetuksilla Super Meat Boyn ja Beat Hazardin kanssa toimivuus oli luokkaa ”Ai onks sulla muka gamepad, lol en usko”. Päräyttämällä näppäimistö-bindit asetuksista ainakin SMB lähti toimimaan. En oo koeajanu Windowsissa vielä, mutta Ubuntu-toimivuus oli hämmentävän heikko tuon osalta vaikka Valvella on sellane lelu kuin SteamOS (joka ei tietty ole Ubuntu, mutta tarpeeksi lähellä). Mutta kai syynä sitten on ”beta”.

   30 minuuttia testasin TF2:sta tuolla kontrollerilla, ja en vielä kyllä vaihaisi hiirtä ja näppäimistöä pois vaikka ei nyt ihan täydellisesti tullukkaan pataan (tosin heavy vois toimia paremmin kuin soldier…). Toi liiketunnistus pitäs kans koeajaa vielä.

   Mutta oikean touchpadin trackball-emulaatio on kyllä helmi tuon hapticsin takia. Työpöydällä ja Hearthstonessa tuo on melko hauska hiiren korvike. Ei sillä kyllä silti ihan yhtä tarkkaa klikkailua pysty suorittamaan kuin hiirellä (yllättyneitä olivat: ).

   • No tux? No bucks! sanoo:

    SteamPad vaati hieman udev-sääntöjen konffaamista jotta gamepad-moodi tunnistui oikein Ubuntu 14.04:llä.

    ”You need to change some udev rules to get it to work. Either copy /lib/udev/rules.d/99-steam-controller-perms.rules from a Steam OS installation or create it with the following”

    # This rule is needed for basic functionality of the controller in # Steam and keyboard/mouse emulation
    SUBSYSTEM==”usb”, ATTRS{idVendor}==”28de”, MODE=”0666″

    # This rule is necessary for gamepad emulation
    KERNEL==”uinput”, MODE=”0660″, GROUP=”users”, OPTIONS+=”static_node=uinput”

Kirjoita palaute

Subscribe to RSS Feed Seuraa PuhKua Twitterissä!